• 2019-03-07

A tudatos tervezés és szervezés segíthet a magyar KKV-nek nagyságrendet lépni!

A tudatos tervezés és szervezés segíthet a magyar KKV-nek nagyságrendet lépni!

A tudatos tervezés és szervezés segíthet a magyar KKV-nek nagyságrendet lépni! 1024 536 Vágány Tamás
Tanulságos megállapításokat tesz a tudatos tervezés kapcsán a Budapest Bank megbízásából, a Gfk által 2018 nyarán, 500 magyar tulajdonban lévő, 200 millió forint feletti éves nettó árbevétellel és legalább 5 éves működési múlttal rendelkező, kis- és középvállalkozás tulajdonosa/ügyvezetője körében végzett elemzés.

A vizsgált szerint – átlagosan 10-49 főt foglalkoztató – magyar cégek vezetőinek 52% -a, nem tekinti magát tudatosan szervezettnek, ami többek között annak az eredménye, hogy a vállalkozások nagy részében nem a szervezetfejlesztést érintő tudatos tervezés részeként, hanem a napi munka során, fokozatosan alakul ki a működés. Az elemzés rávilágít arra, hogy a hazai kis- és középvállalkozások döntő többségénél az egyes vezetői funkciók el nem különüléséből adódóan, szinte minden irányítói feladat a cég tulajdonosára hárul, aminek az alábbi 3 kockázatot rejti magában:

1.    A cégvezetők leterheltek és szinte pótolhatatlanok

A vállalkozások több mint felénél jellemző, kisebb mértékű strukturáltság egyik velejárója, hogy a különböző vezetői pozíciókat a tulajdonos, illetve az első számú vezető látja el, akire így egyszerre több, kizárólagos feladat hárul. Gazdasági, pénzügyi vezető például csak a megkérdezett vállalkozások mintegy 40 százalékánál van, HR vezetőt pedig csak a cégek 5 százaléka alkalmaz. A kulcsügyfelekkel a megkérdezett kkv-k harmadánál kizárólag a tulajdonos tartja a kapcsolatot, és ugyanilyen arányban hárul az első számú vezetőre a napi munka szervezése és felügyelete is. De ezen kívül is alig van olyan vezetési, tervezési feladat vagy döntés, amelybe a kkv-k vezetői ne folynának bele személyesen. Szintén gyakori jelenség a szektorban, hogy az első számú vezetőt senki nem tudja helyettesíteni: ha szabadságra megy, vagy más okból kiesik a munkából, a cégek egytizedénél elhalasztják a folyó munkákat, döntéseket, további 50 százalékuknál pedig esetleges a helyettesítés.

2.    A cégvezetők leterheltségéből adódóan sok stratégiai kérdés háttérbe szorul

Üzleti terv a vállalkozások több mint 40 százalékánál egyáltalán nem készül, további 30 százalék pedig csak az adott üzleti évet tervezi meg előre. Piaci és versenytárselemzést a cégek fele készít kisebb-nagyobb rendszerességgel, azonban a vállalkozások ötödénél semmilyen üzleti elemzésre nem került sor az elmúlt öt évben.

3.    A cég rendkívül sérülékeny

A cég motorját egy személy jelenti, annak hiányában a vállalkozás akár működésképtelenné válhat.

A vállaltoknak tudatos tervezés alapján stratégiatervet kellene készíteniük, melynek részeként szükség van tudatos szervezetfejlesztésre, így a cég képes lesz a hatékonyságát javítani, ezáltal több figyelemet fordítani olyan kulcsfontosságú kérdésekre, mint a digitalizáció, innováció, piacszerzés és növekedés.

Ügyfeleim a MAGORA Advisorsnál olyan cégek, akik már felismerték a cégvezető mögött álló csapatban, a tudatos tervezés és szervezésben, üzleti stratégia építésben, a hatékonyságban és versenyképesség javíásában rejlő lehetőségeket és ezzel versenyelőnyre akarnak szert tenni, most! Megtisztelő a bizalom és izgalmas feladat, hogy részese lehetek ennek az építkezésnek, ami nagyban meghatározza a vállalkozások kilátásait. A tudatos tervezés, szemlélet váltás nemcsak a cégek hatékonyságán és versenyképességén javíthat, hanem a cégértéken, illetve a kkv-szektorban sok szereplőt érintő, generációváltás kapcsán is fontos kérdés lehet.

Ez a honlap cookie-kat használ. Kérem, engedélyezze a cookie-k használatát, vagy olvassa el Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Adatvédelmi Szabályzat