• 2021-02-05

Ki lehet „high performing” team? Ki lehet „high performing” vezető?

Ki lehet „high performing” team? Ki lehet „high performing” vezető?

Ki lehet „high performing” team? Ki lehet „high performing” vezető? 1024 469 Jagicza Ágnes

Ki lehet „high performing csapat”? Ki lehet „high performing vezető”? Legyen szó bármilyen területről, korunk merőben új kihívás elé állítja a sikerre törekvő csapatokat és vezetőiket. A 21. század, valamint az Y és Z generáció megköveteli, hogy túllépjünk a hagyományos kereteken, ha egy csapat építéséről vagy fejlesztéséről gondolkodunk.

Mik ezek a követelmények, és hogy néz ki egy ilyen csapat?

A csapatok helyzete ma

A folyamatosan változó, bizonytalan, komplex és kétértelmű világban (VUCA world) már nem elég, ha emberek egy csoportját a klasszikus definíciók mentén kovácsoljuk csapattá, vagy ha a hagyományos szempontok mentén mérjük fel működési hatékonyságukat. Ahhoz, hogy igazán magas teljesítményt nyújtsanak, még többre van szükség.

Egy csapatra sokkal több feladat hárul, mint 10 évvel ezelőtt. Egy mai szervezetben a csapatokat komplexebb rendszerek és körülmények veszik körül, és az emberek közötti kapcsolódási pontok száma is megsokszorozódott. A digitalizáció és a virtualitás egy újabb körülmény, amit figyelembe kell vennünk. Nehezítő tényező még, hogy míg a világ egyre gyorsul, a csapatoknak mégis a jelenben kell helytállniuk. Egy csapatra számos különböző stakeholder elvárása nehezedik (tulajdonosok, munkavállalók, ügyfelek, fogyasztók, stb.), mindeközben a piaccal és a technológiával is tartani kell a lépést. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az Y és legutóbb a Z generáció munkaerőpiaci megjelenésével már a generációs különbségek is napi szinten okoznak együttműködési kihívásokat.

Ha egy csapat igazán profin akar működni, és minden elvárást egyszerre szeretne menedzselni, ahhoz sokkal nagyobb odafigyelésre, és szorosabb együttműködésre lesz szüksége, mint valaha.

Magának a vezetőnek is fejtörést okozhat, hogy világunk olyan gyorsan változik, hogy már nincs idő arra, hogy egy csapat bárminemű külső vagy belső változás esetén először rendezze sorait, és utána újból munkához lásson – a változásmenedzsmentet és a napi operatív működést egyszerre kell megvalósítani.

Sokkal felkészültebb vezetői jelenlétre van szükség

Látjuk, hogy a kihívás rengeteg, a belső feszültségek és potenciális konfliktusok száma pedig csak nő. Ha a vezető vagy csapata sikereket akar elérni, akkor nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a külső- és belső kapcsolatokra is. A kulcs, ha az egyének nem saját szintjükön, hanem rendszerben gondolkoznak. Egész egyszerűen az együttműködési kapacitás növelésére van szükség, ettől lesz egy „high performing team” igazán magas teljesítményű csapat. Ennek létrehozása azonban emelt szintű vezetői kihívásnak tekinthető. 

Mitől lesz egy csapat „high performing”?

Adott a csapat, amely egyik népszerű és elismert definícióját Katzenbach és Smith határozta meg (The Wisdom of Teams – Jon R. Katzenbach and Douglas K. Smith, 1993). A csapat olyan meghatározott számú emberek csoportja, akik komplementer készségekkel rendelkeznek, és akik mindannyian elköteleződtek egy közös cél, teljesítménymutatók és közös munkamódszertan iránt, felelősséget vállalva magukért és közösen egymásért is.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Az első lépés megtalálni azon emberek csoportját, akikből létrejöhet egy ilyen csapat, a kiemelkedő teljesítmény elérése pedig csak egy rendíthetetlen csapatkohézió megalkotása után kezdődik. Mert az elköteleződésen és a felelősségvállaláson túl akkor teljesít magasan egy csapat, ha tagjai rájönnek, hogy együtt, közösen képesek arra, hogy azt a pluszt elérjék, amitől igazán különlegessé válhatnak.

Egy “high performing team” mind egyéni, mind csapat szinten mélyen elkötelezett a közös küldetésükért (“common endeavour”), ami magasabb szintű, és mélyebb is egy hagyományos célnál. A magas teljesítményű csapat tagjai pontosan tudják, hogy hogyan érik el az eredményt, összehangoltan, miközben közösen fenntartják a lelkesedésüket, energiaszintjüket és a csapatkohéziót. A teljesítmény titka, hogy mindezt könnyedén, humorral, játékos módon, és jó légkörben viszik véghez.

Hogyan segíthetjük a vezetőket abban, hogy képesek legyenek kiemelkedő teljesítményű csapatokat létrehozni?

Erre ad választ a jövő vezetőfejlesztése, amely hangsúlyt fektet arra, hogy megtanítsa a vezetőnek, hogyan alkossa meg a saját magas teljesítményű csapatát és nem utolsósorban hogyan tartsa meg a saját belső egyensúlyát. Véleményem szerint egy 21. századi vezetőnél a mindset formálása megelőzi a készségfejlesztést.

Egy “high performing” vezető számára a Systemic Team Coaching és Leadership lehet az eszköz, amely minden tudást megadhat egy “high performing” csapat létrehozásához. Erről írok a következő cikkemben.

BY:JAGICZA ÁGNES

Ez a honlap cookie-kat használ. Kérem, engedélyezze a cookie-k használatát, vagy olvassa el Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Adatvédelmi Szabályzat