• 2021-03-20

e FiNANCE KONFERENCIA

e FiNANCE KONFERENCIA

e FiNANCE KONFERENCIA 908 326 Vágány Tamás

A 2021-es virtuális formában megvalósuló eFintech Festival rekordszámú résztvevővel zajlott.  

Az e-Finance & Fintech Festival Magyarország piacvezető Fintech konferenciája több, mint 17 éves múltra tekint vissza, amelyen mind a hazai, mind pedig a külföldi bankok és biztosítótársaságok vezetői, döntéshozói vesznek részt előadóként.

A rendezvény egyedülálló módon kapcsolja össze az ICT szolgáltató cégeket, üzleti tanácsadókat, illetve a bankokat és biztosítótársaságokat. A résztvevők minden alkalommal aktuális szervezetfejlesztési kérdésekről, a legújabb technológiák révén megnyíló lehetőségekről, a pénzügyi szolgáltatásokkal szembeni elvárásokról és ezek összhangjából megvalósuló innovációkról beszélgetnek.

Március 10-én rendhagyó módon online formában megtartott e-Finance & Fintech Festivalon a Magora Advisors Kft. képviseletében Dr. Jagicza Ágnes arról tartott előadást, hogyan lehet napjaink változó körülményei között hatékony szervezetet építeni.

A legfontosabb gondolatai néhány mondatban a következők voltak.

A VUCA betűszót a ’90-es években az amerikai katonák kezdték el használni arra az esetre, amikor egy harci helyzet bizonytalan volt. Az alábbi leírás a vezetői, üzleti életből hoz érdekes példákat, magyarázatot.

A betűszó négy angol szó kezdőbetűiből áll össze. Jelentésük:

V – volatility: változékonyság

U – uncertainty: bizonytalanság

C – complexity: komplexitás

A – ambiguity: kétértelműség

A VUCA világ új gondolkodásmódot kíván a vezetők és csapatok részéről. Újra kell gondolnunk, hogy hogyan tudjuk a vállalkozásunkat fenntarthatóan és hatékonyan vezetni. Ehhez új vezetői kompetenciákra van szükség, úgy, mint ellenállóképesség, innováció, önismeret, nyitottság a visszajelzésre, radikális együttműködés, win-win kapcsolatok létrehozása. Bemutatásra került a rendszerszemléletű szervezetfejlesztés módszertana, ami öt diszciplínán alapul és mind az ötre szükség van ahhoz, hogy hatékony csapatot építsünk. Tapasztalatok alapján a vállalatvezetők az ötből kettővel foglalkoznak. Ez az új megközelítés és gondolkodásmód hozhatja el a fenntartható sikert.

Vágány Tamás, a Magora Advisors Kft. ügyvezetője a Banki Digitalizáció & UX kerekasztalnál beszélgetett Rung Andrással, az Ergománia Kft. vezérigazgatójával és Ambrovics Gergellyel, az ApPello Head of UX & Marketing (ilyen tisztség nincs) ügyvezetőjével, hogy a UX-nak hol van ma a helye egy modern szervezetben.

A user experience design (felhasználói élménytervezés, UX design) egy olyan tervezési folyamat, ami javítja a felhasználói elégedettséget a felhasználó és a termék között, a használhatóság, a hozzáférhetőség és az élmény növelésével. A UX design a felhasználókról szól, amint a neve is jelzi.

Vágány Tamás álláspontja szerint házon kívüli profi, gyakorlott külsős UX szakemberre érdemes bízni ezt a feladatot. A UX design egy kreatív, sok gyakorlatot, szerteágazó ismeretet követelő munka, házon belül nehéz a kreatív, változatos munkát kereső szakembereket képezni es motiválni. A cégeknek érdemes olyan szakértőt felvenni a fedélzetre, aki a külsős UX fejlesztőkkel tartja a kapcsolatot. Rung András álláspontja szintén az, hogy ügynökséggel kell dolgozni ezen a területen és nem érdemes ilyen belső kompetenciákat fejleszteni. Ambrovics Gergely szerint viszont ez abszolút házon belüli kompetencia. Szerinte akkor lesz jó egy termék, ha az üzlettel, marketinggel és a fejlesztéssel napi kapcsolat van, sőt a UX vezetőnek rálátása és ráhatása van a cég stratégiájára.

Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy a mai online világban az UX design piaci értéke annyira magas, hogy egy cég sem engedheti meg magának, hogy mellőzze egy olyan jól képzett UX design csapat támogatását, akik létre tudják hozni azt az élményt, amelyet a fogyasztók a termék vagy szolgáltatás használata során megélnek.

A tavaszi e-Finance & Fintech Festival-on megtudhattuk Fábián Gergelytől, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójától, hogy az MNB szempontjából hogyan viszonyul az adat és az oktatás egymáshoz, arról beszélt, hogy ez kis lépés az államnak, de nagy lépés a pénzügyi innovációknak. Hasznics Milán, a Qualysoft Informatikai Zrt. üzletág-igazgatója a sikeres automatizálás játékszabályairól tartott egy rendkívül izgalmas és tanulságos előadást. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója az azonnali fizetés tapasztalatairól és az innovációra való nyitottságról tartott előadást.

A fentiek csak néhány, a konferencia témái közül, de jól mutatja, hogy újra érdekfeszítő előadásokat hallhattunk a pénzügyi szektor digitális átalakulásáról és megismerkedhettünk a folyamatot elősegítő, újonnan fejlesztett digitális szolgáltatásokkal.

Ez a honlap cookie-kat használ. Kérem, engedélyezze a cookie-k használatát, vagy olvassa el Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Adatvédelmi Szabályzat