• 2019-05-20

Jog és digitalizáció

Jog és digitalizáció

Jog és digitalizáció 555 384 Vágány Tamás

Május 16-án megrendezésre került első magyarországi LegalTech konferencia, amelyen mind a hazai, mind pedig külföldi Vezető informatikai és jogi szakemberek, döntéshozói vettek részt. A Magora Advisors által is támogatott eseményen Vágány Tamás arra próbált választ adni, hogy mit is jelent a digitális transzformáció. Így fogalmazott, a digitalizáció a társadalom, az iparágak és vállalatok radikális átalakulása a fejlett technológiák és az adatok elemzése révén úgy, hogy értéket teremtsen és fenntartsa a versenyképességet, a növekedést!

Szó esett a digitalizáció, az adatelemzés és agilitás összefüggéséről. Vágánytól megtudtuk, hogy a digitalizáció és az adatok elemzése „ikertestvérek”, kéz a kézben járnak. Korábban a digitálizáció folyamatokat érintette, ma már a keletkezett adatokat is fel lehet használni elemzésre és a kapott adatokból döntéseket lehet hozni. Döntéseink további adatokat generálnak, amiket folyamatosan elemezünk, értékelünk és agilis szemlélettel változtatunk, a ciklus pedig ismétlődik…
Az a kérdést is felmerült, hogy a menedzsmentnek manapság kell e érteni az új technológiákhoz, vagy ez az IT problémája? Az előadásból kiderült, ma minden vállalatnak a technológiát értő üzleti vezetőkre és az üzlet értő technológiai vezetőkre van szüksége.

Az előadásokon olyan izgalmas témák is előkerültek, hogy mit lát egy átlagemberről az adóhivatal, vagy éppen, hogy hol vannak a kockázatai a mesterséges intelligencia beépülésének a pénzügyi felügyelet folyamataiba? A konferenciához kapcsolódó kerekasztal beszélgetés témája a fogyasztóvédelem szerepe volt a digitalizáció korában.

A konferencia sok más, a digitalizáció jogi aspektusát vizgáló kérdésre is kereste a választ; Teljesen kiállják-e a jogi próbát az elektronikus térben megkötött tranzakcióink? Jogi szempontból is biztonságosnak számítanak azok a ma már mindennaposnak számító ügyletek, amelyek a jelenleg elérhető digitális azonosítás mellett jönnek létre? Megtörtént-e a jogi világ digitalizációja? Kiváltható-e az írásbeliség követelménye? Értik-e egymást az informatikusok és a jogászok? Bíróság, jogi képviselő, szerződéskötés – csak néhány olyan jogi fogalom, amelynek hallatán még ma is papír alapú dokumentumok tömkelege, pecsétek garmadája, szárazbélyegzők és nemzeti trikolór szalagátkötések jutnak az eszünkbe. Ugyanakkor a digitális térben már bárki köthet komoly jelentőségű szerződéseket akár egyetlen okostelefonnal – egyre többen kötnek így biztosítást, előfizetést, vagy éppen így adnak megbízást egy üzletkötőnek. Kérdés, mennyire állják ki a jogszerűség próbáját az ilyen konstrukciók?

A résztvevők azt is megvitatták, hogy hol tart jelenleg a jogi terület digitalizációja. Napjainkban számos informatikai fejlesztés zajlik hazánkban és világszerte, amely modernizálja a papír alapú folyamatokat. Ugyanakkor nem minden megoldás képes arra, hogy jogi erőt is hordozzon, azaz, hogy kiváltsa az írásbeliség ősi követelményét, amelyre több száz éve tradicionálisan épül a jogi világ. Ennek elsődleges oka a jogi irodák, a törvényhozás és az informatikai fejlesztéssel foglalkozók kommunikációjának hiánya. A konferencia hitvallása, hogy szinergiát hozzon létre a jogászok és informatikusok között.

Az első magyarországi LegalTech konferencia megálmodója Hortobágyi Ágoston, a BIDITA (Biztonságos Digitális Társadalomért Egyesület) alapító elnöke. A rendezvényen felszólal Bóna Ákos, Magyarország Digitális Nagykövete – a jogászokon kívül a releváns cégevezetők jó példaként hozható megoldásokról is beszéltek, mint amilyen a MAGORA Advisors, Vágány Tamás által bemutatott jogi irodai ügyviteli rendszer a timemind, vagy a DOQdrive egy speciális LegalTech megoldás, mely egy mobilapplikáció segítségével kiváltja az írásbeliség követelményét. A Microsoft Magyarországtól Baja Márk jogi igazgató és Kovács Zoltán, a Microsoft Magyarország biztonsági megoldásszakértője tartott előadást.

Ez a honlap cookie-kat használ. Kérem, engedélyezze a cookie-k használatát, vagy olvassa el Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Adatvédelmi Szabályzat